Fendalton House

This redevelopment project explores the love and memory a retired couple have of a home and site they have occupied for over thirty years.

 

In the wake of the 2011 Christchurch earthquake, a two-level, 1910 home was destroyed and subsequently demolished. A new home was required within the footprint of the original. An existing formal garden adorned the level site and was to remain untouched for the new home. Due to the owner’s established, sub-conscious connection to the site, elements such as sitting and space, were asked to be at the forefront of the redeveloped home.

The new home looks to honour the memory of spatial relationships, outlook and form of the original home, by enhancing and celebrating these conditions. For the owner, the home looks to cross the divide from historic (memory) to imminent (future).

The parti places the key ground floor spaces (these being the kitchen, living, entry, sitting and dining) in their original location but seeks to re-address the existing garden by re-ordering the spaces and providing a stronger connection to the landscape. With full height openings the association that was once limited by traditional window openings is strengthened.  Service spaces previously located within a lean-to are pulled into the main form and are hidden within the body of the building.

 

 

The entry hall is a central hub to the home – enhanced and widened as a double height space – it now provides a space for large dinner parties. The house forms a unified gallery space for the owner’s art collection, and antique furniture – all from the original home. The ground floor spaces are connected with an open circulation space but can be manipulated into smaller intimate spaces by closing large pocket sliding doors, or curtains. The home is future proofed with the inclusion of a passenger lift, serving four bedrooms and two bathrooms on the upper floor.

Fendalton House

Photography: Sam Hartnett

Awards:
NZIA Local Canterbury Architecture, Housing: 2017
NZIA Local Resene Colour Awards, Housing: 2017